Veelgestelde vragen

Als u een vraag heeft over VERBA en/of varkens voerbakken, neem dan eerst een kijkje bij onze veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij, neem dan direct contact op met ons.

Waar moet ik op letten bij aankoop van een voerbak?

Een aantal kritische punten zijn:

  • Wat voor voer heb ik? Ik heb korrelvoer, kruimelvoer, meelvoer, meelvoer vermengd met maximaal 35% CCM of brijvoer
  • Voor welke levensfase van het varken is de voerbak bestemd? Kraambiggen, gespeende biggen, vleesvarkens of zeugen?
  • Wat is de groepsgrootte per hok?
  • Kan ik de voerbak in de tussenwand inbouwen?

Als u deze vragen heeft beantwoord kunt u in principe de juiste voerbak uitkiezen uit ons productenoverzicht. We hebben meestal meerdere voerbaktypen die geschikt zijn meerdere combinaties. U kunt ons ook altijd mailen, bellen of een adviesaanvraag online invullen, en dan kunnen we samen met u de juiste keuze maken.

Kan ik bij jullie online bestellen?

In onze webshop kunt u onderdelen voor voerbakken of biggenkappen online bestellen. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon of email als u een advies wilt over voerbakken, biggenkappen of vloerverwarmingen.

Wij verkopen onze producten via stalinrichters, die de producten eventueel ook voor u kunnen installeren en nazorg kunnen bieden. Als u een vaste stalinrichter heeft geeft u die dan aan ons door. Mocht u nooit eerder contact hebben gehad met een stalinrichter dan zoeken wij de stalinrichter op die het dichtst bij u in de buurt is gevestigd.

Moet ik een voerbak nemen met of zonder drinknippel?

Dit is een keuze die u zelf eventueel in overleg met uw veterinair of adviseur moet maken. Het is vaak een persoonlijke keuze en het heeft ook te maken met de ruimte die u heeft in uw hok. Een nippel zo dicht mogelijk bij de voerbak of juist in de voerbak met een gescheiden drinkbak geniet onze voorkeur. Wij kunnen daarnaast in principe iedere voerbak voorzien van een drinknippel (behalve bij droogvoerbakken) of hem er zelfs uitlaten. Voor de droogvoerbakken die wij leveren hebben wij ook bijpassende enkelvoudige of meervoudige drinkbakken uit eigen productie. Met name de duodrinkers die wij aanbieden in ons programma worden erg veel verkocht en zijn bovendien erg voordelig in prijs. Dat de dieren uit 2 verschillende hokken elkaar zien tijdens het drinken brengt grote voordelen met zich mee. We kunnen na ruim 50 jaar ervaring zeggen dat wij overtuigd zijn van het gezegde: zien eten, doet eten; maar zien drinken, doet ook drinken. En drinken wordt vaak onderschat.

Willen jullie mij helpen met de juiste keuze voerbak?

Heel graag. Wij adviseren iedereen hier vrijblijvend gebruik van te maken. We maken al ruim 50 jaar voerbakken voor de varkenshouderij dus we denken goed te weten waar we het over hebben. We hebben ruim 200 variaties aan voerbakken dus we kunnen bij elke levensfase van het dier of het soort voer dat men heeft meerdere alternatieven aanbieden. We hebben er dan ook geen belang bij om 1 soort voerbak met 1 mechanisme te verkopen omdat we bij wijze van spreken niets anders hebben. Wij willen gewoon dat u de juiste keuze voor uw situatie maakt en dat u hier zo tevreden over bent dat u dit tegen uw collega’s vertelt. En vaak is de beste oplossing zeker niet de duurste. Bel of mail ons, of vul onze adviesaanvraag in en wij adviseren u graag vrijblijvend zonde verdere verplichtingen.

Wat is beter een ronde trog of een vierkante trog onder een voerbak?

Een vierkante trog, daar zijn we na 50 jaar duidelijk in.

Wij hebben ronde troggen onder voerbakken in ons programma gehad in de laatste 50 jaren en wij hebben ze uit ons programma gehaald, omdat wij ontevreden waren over de resultaten en de opmerkingen die we erover kregen. Helaas moeten wij dus soms nee verkopen als men persé een ronde trog wil, maar wij willen 100% achter ons product staan dat wij produceren en verkopen. In de praktijk komt het zelden of nooit voor dat men persé een ronde trog wil, zeker niet als men onderstaande punten nog eens afweegt of nadat men een proef heeft uitgevoerd.

Er zijn enkele praktische nadelen aan een ronde trog. Een voerbak met ronde trog kan niet aan de gangkant geplaatst worden. Dit heeft echter wel onze voorkeur. De dieren kunnen immers niet in de lengte tussen trog en gang staan als de voerbak te dicht tegen de gangwand staat. Als de voerbak dan verder in het hok staat kan de medewerker weer niet makkelijk bij de afstelling van de voerbak en is de controle van de trog en het voerniveau in de voorraadtrechter ook veel moeilijker. Kortom, bij een ronde trog hebben de dieren veel meer plaats nodig om er uit te eten. Daarnaast loopt een ronde trog taps toe. Vooraan bij de rand is er plaats voldoende maar als het varken met de neus naar het midden moet is er vaak plaatsgebrek omdat de trog daar te smal is. Een vierkante trog is veel beter te voorzien van anti-morsranden aan de voorkant en aan de zijkanten. Een ronde trog morst dus meer. Bij een oneven aantal hokken kun je de voerbak met ronde trog niet inbouwen in de wand en moet hij standalone geplaatst worden. Standalone plaatsen heeft ook zeker niet onze voorkeur.

Wat is de beste positie voor een voerbak?

In of tegen de tussenwand en tegen de gangwand. Al onze bakken zijn gemaakt op de schoftbreedte van een varken waardoor zij recht voor de voerbak kunnen staan. Alleen de speedfeeder 50 moet bij vleesvarkens een tiental centimeters uit de gangwand worden geplaatst.

Door de voerbak aan gangwand te plaatsen creëert u een rustige plek voor de varkens om te eten. Door deze positie kunt u ook gemakkelijk bij de afstelling van de voerbak en kunt u de inhoud van de voerbunker en de trog goed beoordelen tijdens uw controleronde.

Kan ik mijn oude voerbakken inruilen?

Wij ruilen zelf geen oude voerbakken in maar wij hebben wel goede contacten met een bedrijf dat handelt in gebruikte voerbakken. Wij kunnen hen contact met u laten opnemen.

Kan ik een andere kleur bak bestellen?

Onze standaardkleuren zijn groen met wit. Maar wij hebben ook platen van blauw met wit of rood met zwart of geheel zwart. In deze kleuren kunnen we uw voerbakken maken. Mocht het om veel voerbakken gaan dan kunnen wij ook pallets met platen bestellen in andere kleuren, en in principe elke kleur leveren.

Hoe moet ik een voerbak monteren?

Goed vast! Als een bak los staat vreet een varken hier niet goed uit en de voerbak verslijt dan makkelijker. Zorg dat een enkele voerbak met 2 montagehoeken aan de vloer is gemonteerd en dat hij ook aan de achterwand is gemonteerd. Bij dubbele voerbakken adviseren wij 4 montagehoeken en 2 RVS u-profielen waar u de wand in vastzet. Wij kunnen u voorzien van de juiste RVS montagehoeken en eventueel ook de RVS u-profielen als die niet standaard bij de voerbak zitten.

Kan ik een deksel krijgen vanwege stofbeperking op de voerbakken?

Ja, wij kunnen voor vrijwel ieder type voerbak optioneel een deksel maken en meeleveren.

Is een voerbak een belangrijke investering?

Ja, wij vinden het voor uw stal bijna de belangrijkste investering. De hoogste kosten die het houden van varkens dagelijks met zich meebrengt zijn de voerkosten. Hoe meer voer er niet in de varkens terechtkomt, maar bijvoorbeeld in de mestput, hoe hoger uw voederconversie wordt en hoe meer geld u dagelijks onnodig verliest. En dit komt dus dagelijks terug. Wij adviseren u eenmalig een goede keuze te maken. U zult verstelt staan wat een voerbak per afgeleverd varken kost onder aan de streep. Als een voerbak bijvoorbeeld 15 jaar mee zou moeten gaan en er kunnen 40 dieren permanent aan eten, dan kost een voerbak zo rond de 27 eurocent per afgeleverd varken (dus niet per dag). Als u 1% voervermorsing bespaart, dat gemakkelijk haalbaar is met een betere voerbak, dan verdient u dit ontzettend snel terug. Als u twijfelt, bel of mail ons en wij leveren u graag een test voerbak.

Hoe moet ik een voerbak afstellen?

Liefst niet te grof. In de praktijk zien wij veel te vaak dat voerbakken veel te grof zijn afgesteld waardoor voer oud en vies wordt en ermee gemorst wordt. In tegenstelling tot lange troggen, kunnen dieren aan onze voerbakken 24/7 volgtijdig eten. Ze hebben dus heel de dag de tijd om hun benodigde portie te eten en hierdoor zijn de varkens ook rustig. Laat de dieren gerust wat bezig zijn om te eten, zoals zij dat in de natuur ook moeten. Voor het varken is dit veel beter maar ook voor de voerconversie en uw portemonnee. Zorg niet dat bakken leegkomen. Varkens zijn gewoontedieren en zij willen ook volgens hun verwachting telkens bij hun eten kunnen. Als de voerbakken leegraken verbreekt men de gewoonte en kan een varken gestrest raken met alle gevolgen van dien.

Wat betekent het aantal dieren in de tabellen in het productoverzicht?

Dit is het aantal dieren waarvan wij weten dat de voerbak het beste resultaat geeft. Het is dus geen must of wettelijk voorschrift. Bij sommige voerbakken kunnen meer dieren per vreetvak geplaatst worden, maar wij weten dat dit niet ten goede komt aan de effectiviteit van de voerbak. Wij adviseren om de aantallen in onze tabellen aan te houden mocht dit wettelijk zijn toegestaan in uw land of regio, ook bij andere merken van voerbakken.

Krijg ik garantie op VERBA-producten?

Ja, wij geven een unieke garantietermijn op onze producten. Op voerbakken voor biggen en vleesvarkens geven wij 7 jaar garantie op materiaal- en productiefouten. Op voerbakken voor zeugen geven wij 3 jaar garantie op materiaal- en productiefouten. Op biggenkappen en drinknippels geven wij 1 jaar op materiaal- en productiefouten. Bij drinknippels geldt dat als het water aangezuurd wordt dat dan de garantie op drinknippels komt te vervallen. Drinknippels zijn bedoeld voor water.

Verzendkosten of voorrijkosten vallen buiten de garantie en moeten altijd apart afgerekend worden.

Wij leveren volgens de metaalunievoorwaarden waar wij bij zijn aangesloten. De metaalunievoorwaarden kunt u in de voettekst van onze website terugvinden.

Kan ik maatwerk geleverd krijgen?

Ja wij kunnen maatwerk leveren. Als u de voerbak hoger, lager of breder wilt hebben omdat hij anders niet past dan kunnen wij dat ook maken. Als u een andere afstelling gewend bent dan onze standaard afstelling dan kunnen wij die bijvoorbeeld ook voor u maken. We kunnen eigenlijk alles maken in onze eigen fabriek, dat is het voordeel dat we alles in Nederland produceren en de lijntjes zo kort zijn.

Kan ik VERBA producten testen of uitproberen?

Jazeker. Wij zijn overtuigd van onze productkwaliteit en daarom adviseren wij iedereen die twijfelt om een testbak aan te schaffen. U betaalt gewoon voor 1 proefbak en test de bak uit. Als de voerbak u niet bevalt dan kunt u hem schoonmaken en onbeschadigd naar ons terugsturen en dan crediteren wij het volledige aankoopbedrag. In de praktijk zien wij echter bijna altijd dat men de voerbak wil houden.

Hebben jullie een externe monteur?

Wij hebben zelf geen externe monteur maar wij werken wel samen met partijen die wij inhuren voor externe werkzaamheden. Wij kunnen u hierin ontzorgen.

Hebben jullie een 24/7 helpdesk?

Nee, wij zijn geopend van 7.30 tot 16.30 op werkdagen.

Voor variomix hebben wij diverse documenten onder het kopje downloads op onze site geplaatst, waarmee u zelf problemen kunt oplossen. Ook handleidingen zijn daarin vermeld. Bij variomix storingen kunt u het beste een elektrotechnisch installatiebureau bellen. Zij kunnen eenvoudig het systeem doormeten. Reserveonderdelen kunnen wij dan nadien naar u opsturen zodat u het kunt vervangen.

Wordt VERBA over de hele wereld verkocht?

VERBA wordt over de hele wereld verkocht. Wij kunnen onze voerbakken zowel gemonteerd als ongemonteerd leveren, zodat u bij grotere partijen op transportkosten kunt besparen. Wij kunnen voor u het transport regelen maar u bent bij ons ook in de gelegenheid om zelf het transport te regelen. Als u op zoek bent naar een dealer laat u ons dat gerust weten, dan kunnen wij u daarbij helpen.

Kan ik ook rechtstreeks kopen bij VERBA?

Wij hebben wel regelmatig direct contact met eindgebruikers voor advies over types voerbakken en technische vragen daarover, maar de uiteindelijke verkoop vindt plaats via onze dealers. We werken met de meeste van onze dealers al tientallen jaren samen en zij kennen onze producten ook door en door. Zij weten ook waar rekening mee gehouden moet worden en tevens zijn zij meestal dicht bij u in de buurt gevestigd waardoor eenvoudig een bezoek ingepland kan worden. Als u op zoek bent naar een dealer laat u ons gerust weten, dan kunnen wij u daarbij helpen.

Wanneer is VERBA geopend?

Wij zijn op werkdagen van 7.30 tot 16.30 geopend. Tussen 12.00 en 12.30 uur zijn wij gesloten. Leveranciers en transporteurs kunnen tot 16.00 bij ons terecht.

Wat doet VERBA aan het milieu?

Best veel vinden wij zelf. Wij verwerken al sinds eind jaren 70 jaarlijks minimaal 600.000 kilo gerecyclede kunststof platen in onze voerbakken. Deze PE-platen worden gemaakt van bijvoorbeeld PE-doppen van frisdrank; dus van consumenten afval. Hierbij dragen wij, en dus de varkenshouderij, bij aan het opruimen en recyclen van de plastic afvalberg van de maatschappij.

Daarnaast verwerken wij ook heel veel RVS. RVS wordt weer voor een groot gedeelte gemaakt uit ingezameld en gerecycled RVS.

Bovendien hebben wij alleen maar Nederlandse leveranciers en 2 Duitse leveranciers. Hierdoor zorgen wij ervoor dat transportafstanden naar ons bedrijf zo klein mogelijk zijn.

We verbruiken sinds onze nieuwbouw in 2019 geen gas meer om ons pand op te warmen. Alles wordt met elektra opgewarmd en we circuleren gefilterde lucht van machines door onze hallen.

Wij hebben alleen Ledverlichting in ons bedrijf.

De machines die we kopen zijn allen geselecteerd op een laag energiegebruik.

Tenslotte hebben we ruim 1100 zonnepanelen op ons bedrijfsgebouw liggen. Deze panelen wekken meer energie op jaarbasis op dan dat wij zelf verbruiken.

Maakt VERBA meer dan alleen varkens voerbakken?

Ja wij maken voor de varkenshouderij ook complete RVS troggen, RVS U-profielen, vloerverwarmingsplaten, biggennesten, biggenkappen, stroruiven, strobakken en RVS drinkbakken.

Naast de varkenshouderij maken wij ook ruwvoerbakken voor kalveren.

Buiten de agrarische sector zijn we ook actief. We verrichten veel ponswerk, zetwerk en laswerk voor andere bedrijven en we maken naast halffabricaten ook kunststof tanks en bakken voor bijvoorbeeld aannemers of infra-bedrijven. Wij kunnen bijvoorbeeld ook kunststof lassen waarvan de eindproducten in veel andere sectoren gebruikt wordt.