Skip to main content
Nieuws

50-jarig jubileum voerbakkenproducent VERBA

By 21 mei 2022augustus 27th, 2022No Comments

Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel met zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de varkenshouderij. Aanvankelijk vonden de werkzaamheden plaats in een schuur bij zijn huis in Nijnsel. Na 7 jaar werd de werkplaats echter te klein en verhuisde het bedrijf naar het Industrieterrein in Nijnsel (NL), alwaar het bedrijf nog steeds is gevestigd.

Al snel specialiseerde Bert zich in de ontwikkeling en productie van varkensvoerbakken omdat hij vond dat de bestaande voermethoden niet voldeden aan zijn wens als varkenshouder. 

Begin jaren 70 werden voerbakken gedeeltelijk gemaakt van asbestcement en staal, maar eind jaren 70 schakelde Bert als eerste producent over naar de toen nog onbekende gerecyclede kunststof platen die hij bij de agrarische beurs Pig&Poultry in Engeland tegenkwam. Deze platen waren vervaardigd van samengesmolten korrels gerecyclede PE kunststof, verkregen uit onder andere landbouwplastic. Gemiddeld verwerkt Verbakel al 40 jaar op rij 700.000 kilo gerecyclede kunststof per jaar, waardoor er in al die jaren een enorme hoeveelheid gebruikt plastic uit het milieu is onttrokken en in producten ten behoeve van de varkenshouderij is verwerkt. Een prestatie waar VERBA, maar zeker ook de VERBA klanten en varkenssector trots op mag zijn.

VERBA kon de kunststof platen goed zelf verzagen, boren en met warmte vormen. Door deze flexibiliteit en de kritische wens van Bert als varkenshouder naar een perfecte voerbak, ontstond snel de brijbak.

Door het succes van deze kunststof brijbak, waarvan de basisprincipes en uitgekiende maatvoeringen nog steeds in veel huidige producten zijn terug te vinden, groeide het bedrijf erg hard en is een degelijke basis gelegd. Hierdoor kreeg VERBA ook mogelijkheden om de voerbakken nog beter af te stemmen op vragen uit de groeiende varkenssector. Voervermorsing is bijvoorbeeld altijd een belangrijk speerpunt geweest bij VERBA. 1 % minder voervermorsing, dat met een goede voerbak gemakkelijk gehaald kan worden, betekent gauw vele duizenden euro’s per jaar minder aan voerkosten. Een goede voerbak is volgens VERBA dan ook vrijwel altijd een onderschatte maar zeker één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, investering in varkensstallen. Een goede voerbakgaat dagelijks immers onnodige voerverspilling tegen, zorgt voor minder voer en water in de mestput, bevordert de groei van het varken en zorgt voor arbeidsgemak. Het verschil tussen een goede voerbak en een minder goede voerbak is vaak op het eerste gezicht niet eenvoudig te zien maar schuilt in details zoals een gladde afwerking, gesloten anti-morsranden, goede afstelling en gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen.

50 Jaar later is oprichter Bert Verbakel nog immer de eigenaar van het familiebedrijf VERBA en vindt de productie van de ruim 200 diverse soorten en maten voerbakken, biggennesten en verwarmingsplaten nog steeds plaats in de eigen fabriek in Nederland. Hierdoor blijft de hoge kwaliteit en een snelle levertijd gewaarborgd. Inmiddels is de dagelijkse leiding van VERBA alweer ruim 5 jaar in handen van Jeroen Gloudemans, de neef van Bert, die alle ins & outs van voerbakken van Bert heeft geleerd. 

VERBA staat heden ten dage nog steeds bekend om haar varkensvoerbakken van hoge kwaliteit die erg doordacht zijn en wereldwijd worden geleverd. Onder deze hoge kwaliteit verstaat VERBA degelijkheid, diervriendelijkheid, hygiëne, arbeidsgemak en een uitstekende voerconversie. Eisen waar alle VERBA producten aan voldoen.

50-jarig bestaan VERBA