Skip to main content
Tips en Feiten

Varkens voerbakken: tips voor het aankopen

By 1 augustus 2022maart 22nd, 2024No Comments

Staat u voor de keuze om een nieuwe varkensstal te bouwen of te renoveren? Maar u twijfelt nog over de varkensvoerbakken of het voersysteem? Lees dan onze aankooptips over varkens voederbakken en drinkbakken. Natuurlijk kunt u ook onze online adviesaanvraag invullen en wij denken graag vrijblijvend met u mee wat het beste varkens voersysteem in uw situatie is. De beste keuze is vaak zeker niet de duurste. Profiteer van onze 50-jarige ervaring op het gebied van biggenkappen, biggencabines, biggennesten, vloerverwarmingen, drinkbakken, voerbakken voor kraambiggen, biggen, vleesvarkens en zeugen. Wij kunnen vrijwel al uw vragen beantwoorden.

Voerbak varkens: varkenstrog, droogvoerbakken of brijbakken?

Welke kies je en waarom?

De voerbakken voor varkens die wij zelf produceren en leveren zijn allemaal ontstaan en doorontwikkeld op volgtijdig eten. Of het nu gaat om droogvoerbakken voor varkensdroogvoerbakken voor biggenvoerbakken met geïntegreerde drinkbakkenbrijbakkenplateaubakkenvariomix brijvoerbakken (automatische voederautomaat)kraamhokvoerbakken of zeugen voerbakken voor groepshuisvesting als vervanger van zeugen voerstations, ze zijn allemaal bedoeld om ad libitum te voeren. De varkens kunnen dus 24 uur per dag in alle rust hun voer vreten en daarbij drinken. Dit zorgt voor rust in de hokken en geeft geen stress bij de varkens dat de groei van de varkens aanzienlijk ten goede komt. Rust, reinheid en regelmaat is belangrijk voor varkens, dit sluit volledig aan op Verba voerbakken.

Type varkensvoer

Welk type voerbak of drinkbak wij adviseren hangt af van het type voer dat de varkenshouder wil gebruiken. Wij delen de voersoorten in vijf categorieën in. Korrel, kruimel, meel, meel vermengd met max 35% CCM en/of tarwe gerst en brijvoer. Daarnaast is het uiteraard belangrijk of het gaat om kraambiggen, biggen, vleesvarkens, opfokgelten of zeugen. Niet iedere voederautomaat is geschikt voor meel en niet iedere voerbak is geschikt voor korrels. Daar zit een groot verschil in. Wij hebben voor ieder varken in iedere levensfase en voor iedere voersoort een geschikte voerbak met bijpassende drinkers. Door deze vele mogelijk combinaties kunnen we zeggen dat we het grootste assortiment aan voerautomaten hebben ter wereld. We hebben voor iedere situatie een juiste oplossing.

Aantal varkens

Daarnaast speelt de groepsgrootte van de varkens een rol. Bij iedere voerbak op onze website staat vermeld wat het ideale aantal varkens per voerbak is. Per land, wetgeving of varkenshouder kan dit aantal varkens per vreetplaats verschillen, maar wij weten na 50 jaar dat deze aantallen varkens per voerbak de beste resultaten geven.

Gelijktijdig voer verstrekken

Indien u gelijktijdig voer verstrekt, bijvoorbeeld bij brijvoer voor varkens, dan kunnen wij ook een RVS varkenstrog voor u maken. Wij maken in onze eigen fabriek ook voertroggen van hoge kwaliteit met een onverwoestbare RVS kraalrand aan de voorkant die enorm stabiel is en perfect is afgesloten zodat er geen brijvoer in kan kruipen. Kortom, er is nagenoeg geen stalsituatie waarbij wij u niet van een voersysteem kunnen voorzien.

Automatische voederautomaat: verspil geen varkensvoer

Onze varkens en biggen voerbakken zijn in principe allemaal automatische voersystemen. Met een voermachine zijn alle voederbakken eenvoudig te vullen en de varkens doseren zelf hun eten eenvoudig door de dag uit. Verba heeft altijd erg veel aandacht besteed aan diervriendelijkheid en dierenwelzijn van de varkensbakken. De voerbakken zijn met extra zorg afgewerkt zodat de dieren zich absoluut niet kunnen bezeren aan scherpe delen en geen wondjes kunnen krijgen of dat er oormerken blijven hangen. Dit is een zeer belangrijke basis om infecties tegen te gaan en eventueel medicijngebruik of eventuele antibiotica te verlagen.

Voervermorsing

Daarnaast besteden wij erg veel aandacht aan het tegengaan van voervermorsing. Nagenoeg iedere bak heeft een ingenieuze anti-morsrand aan de voorzijde of anti-morsspijlen aan de zijkant om voervermorsing te gaan. Zo valt er geen voer in de mestput en krijgt u de beste voederconversie. Hierdoor bespaart u voerkosten maar draagt u ook bij aan een lagere CO2-belasting.

Al onze voerbakken zijn eenvoudig en erg nauwkeurig af te stellen. De dieren kunnen onmogelijk zelf de voederbakken verstellen, dus als de voerbakken ingesteld staan, dan doet het varken zelf het werk en hoef je maar zelden een voerbak opnieuw af te stellen. De afstellingen zijn zeer eenvoudig en snel te bedienen dat kostenbesparend op arbeid werkt. Ons advies is om de feeders zeker niet te ruim af te stellen. De varkens kunnen immers de gehele dag eten en kunnen dit in alle rust doen. Het is goed dat ze ongemerkt een beetje moeten werken voor het eten. Doordat het varken op deze manier ongemerkt met het voorhoofd tegen een klepel duwt of doordat er een portie voer voor de neus ligt bootsen we met onze voerbakken het scharrelen van het varken in de natuur na. Dit komt de voeropname en de voerconversie enorm ten goede. In de voerbak zelf of in de nabijheid van de voerbak adviseren wij altijd om een drinknippel met drinkbak te hebben voor vers water. Als een varken tijdens het eten ook vers  water kan drinken is de voeropname beter omdat ze ook smakelijker vreten. Bovendien wordt daardoor het varkensvoer beter opgenomen terwijl het varken bij de vreetplek kan blijven staan in plaats van dat het varken weg moet lopen om te drinken tijdens het eten.

Kleur en lichtinval: voordelen

Tenslotte is de kleur van de voerbak belangrijk. Onze voederbakken zijn allemaal wit of RVS van binnen. Hierdoor is er veel lichtinval dat veel voordelen heeft ten opzichte van donkere of zwarte voerbakken. Als eerste zien dieren het eten beter liggen. Daarnaast gaat een varken niet graag met zijn kop in een donker gedeelte, een varken is immers een vluchtdier. Een lichte voerbak nodigt veel sneller uit om te eten. Bovendien zijn onze voerbakken zoveel mogelijk open, want zien eten doet eten.

Dat geldt ook bij drinkbakken, zien drinken doet drinken. Daarom zijn de duodrinkers die in de wand ingebouwd kunnen worden naast droogvoerbakken voor biggen en vleesvarkens zo populair. De varkens zien elkaar drinken.Varkens eten door deze redenen liever uit een lichte als uit een donkere voerbak.

Als laatste komt een lichte voerbak de hygiëne in de varkensstal enorm ten goede. Als een voerbak, trog of klep zwart of donker is, ziet een varkenshouder of zijn medewerker minder goed als het vies is in de stal en of er ergens voer aankoekt. Ook bij het schoonspuiten van de stal biedt dit veel voordelen omdat je beter ziet wat schoon of vies is. Dit scheelt veel tijd in arbeid en bespaart dus kosten.

Gebruikte voerbakken varkens? Waarom wij dit niet aanraden

Al 50 jaar maken, ontwikkelen en leveren we dagelijks professionele voerbakken voor biggen, varkens en zeugen met een hoog gebruiksgemak. De ontwikkeling van voerbakken staat nooit stil. Situaties veranderen immers altijd, evenals de eisen die eraan gesteld worden en boeren hebben ook vaak hele goede ideeën uit de praktijk.

Als een vraag of opmerking vaker wordt gesteld of er komt een gegronde klacht vaker voor, dan passen wij ons product daar direct op aan en wijzigen we ons assortiment. De voerbakken zoals ze nu zijn, zijn anders dan de voerbakken van een aantal jaren oud. Dat is niet altijd zichtbaar maar zit meestal in details zoals morsranden, afstellingen of dikte van het gebruikte materiaal.

Houd er bij aanschaf van gebruikte voerbakken rekening mee dat zij alvast voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving, zodat het een aantal jaren mee kan. Vraag ook bij hergebruik van inrichting aan mensen die ermee gewerkt hebben hoe het beviel. Keuze voor goedkoop materiaal mag immers niet ten koste gaan van arbeidsefficiëntie en arbeidsplezier.

Let er daarnaast goed op dat bij het aankopen van gebruikte materialen deze materialen ook goed zijn schoongemaakt zodat er niet ongemerkt insleep van virussen of ziekten mogelijk kan zijn, zoals de NVWA ook adviseert in dit artikel.

Goedkoop kan hiermee duurkoop worden, probeer dat te voorkomen.

Dagelijkse investeringen in varkensvoer

Er gaat voor een vermogen aan varkensvoer door een voerbak op jaarbasis heen. Voer is veruit de grootste kostenpost van een varkenshouder. Door deze kosten dagelijks met de beste varkens voerbak in bedwang te houden en door een voerbak te kiezen die nog een hele lange tijd meegaat, is de voerbak in een hele korte tijd terugverdiend. Geen voervermorsing, juiste voerconversie en geen voer in de mestput zorgen voor de laagste vaste kosten die dagelijks in de varkensstal terugkomen en dragen bij aan een lagere CO2-voetafdruk. Wij durven te zeggen dat de juiste voerbak in de stal de beste en belangrijkste investering is in uw varkenshokken. Hier moet u niet op willen bezuinigen. Ziet u gebruikte brijbakken te koop of gebruikte droogvoerbakken te koop, denk dan goed na wat u kiest. Koop bijvoorbeeld een nieuwe proef voerbak van Verba en vergelijk deze met een gebruikte voerbak of een voerbak van een ander merk. U zult snel overtuigd zijn.

Stalinrichting varkens

Naast varkens voerbakken en drinkbakken produceren leveren wij ook professionele biggenkappen, biggennesten en vloerverwarmingen voor biggennesten. Ook hierbij geldt dat we alleen kiezen voor de beste Europese materialen. Voor biggenkappen gebruiken wij bijvoorbeeld slagvaste UV resistente plexiglas plaat, die niet vergeeld en die dus ook minder makkelijk inscheurt. Dit in combinatie met een RVS frame zorgt voor de sterkste constructie die verkrijgbaar is. Biggenkappen in HDPE 10mm plaat maken we ook. Voor vloerverwarmingen voor biggen gebruiken we onverwoestbare kunststof platen met een uitstekende grip die zeer slijtvast zijn. Vaak worden deze verwarmingsplaten gebruikt bij renovatie van kraamhokken omdat de bestaande verwarmingsplaten lekken of omdat de toplaag versleten is. De warmwaterslang die in onze verwarmingsplaten zit is voor 75% strak in de toplaag verwerkt en maakt geen contact met de onderplaat. Door deze stilstaande luchtisolatie isoleert deze plaat zichzelf en is isolatie aan de onderkant van de plaat volledig overbodig. De vloerverwarmingen en de koppelingen die wij gebruiken zijn volledig zuurstofdicht/diffusiedicht waardoor er geen inkomende lucht in de bedden komt die opwarming tegengaan. De vloerverwarmingen, biggenkappen en biggennesten hebben we in vaste maten, maar afwijkende maten of vormen kunnen wij ook maken in onze eigen fabriek in Nederland.

A-kwaliteit, made in West-Europa

Voor onze voerbakken, vloerverwarmingen en biggennesten gebruiken wij hoogwaardige varkensstal onderdelen die met name met onze eigen mallen in West Europa worden gemaakt en van de beste kwaliteit zijn. Verba heef een online shop waar veel van deze artikelen, zoals drinknippels en sterknoppen, voor stalinrichting voor varkens worden verkocht als reserveonderdeel of vervanging van een bestaand onderdeel. Graag laten wij u met deze webshop meeprofiteren van de gunstige prijzen die wij hebben doordat wij deze varkensstal accessoires van A-kwaliteit met grote aantallen per jaar verwerken in onze varkensstal producten. U kunt deze onderdelen eenvoudig bestellen en ze worden zo snel mogelijk geleverd.

Kraamhok voerbak KZB en piglet feeder