Never change a winning team!
Never change a winning team! Zo denken wij ook over de uitvoering van onze varkens voerbakken. Dat heeft in ruim 50 jaren wel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn door schade en schande wijs geworden. Telkens als we gegronde opmerkingen of garantie-aanvragen binnenkregen pasten we ons voerbak-ontwerp hier direct op aan. Maar uiteindelijk heb je een top-product, een “winning team”, en dan moet je dat kwalitatief zo vasthouden. En daarom zijn onze VERBA varkens droogvoerbakken sinds 2010 hetzelfde uitgevoerd. Gewoon omdat we in de loop van de jaren alle oplossingen en opmerkingen er in hebben verwerkt en de prijs-/kwaliteitverhouding optimaal is. Aanpassingen vergroten het risico op opmerkingen; een duurdere varkens voerbak is overdadig en zonde van het geld.
We geven 7 jaar garantie op onze droogvoerbakken voor varkens, zo blijven we veel langer direct betrokken bij de vereiste kwaliteit. Dat zie je bij geen één voerbakleverancier terug!
In dit artikel lichten we het één en ander toe over enkele bewust gekozen details.
Popnagels of bouten met moeren?
In 97% van de leveringen monteren we onze varkens droogvoerbakken af met RVS popnagels (blindklinknagels is de officiële term). De inkoopprijs van RVS popnagels is tweemaal hoger dan de inkoopprijs van bouten en moeren. Ook de investeringen in pneumatische uitrusting in de werkplaats (gereedschappen, luchtleidingen en compressoren) zijn hoger voor het zetten van popnagels dan voor elektrische handgereedschappen voor het aandraaien van bouten en moeren. Aan de andere kant is de montagetijd met popnagels korter.
Maar dit zijn niet de ware redenen waarom wij voornamelijk de droogvoerbakken voor varkens en biggen met RVS popnagels monteren. Wij zeggen altijd gekscherend: zijn vliegtuigen en auto’s ook met bouten en moeren gemonteerd? Het antwoord is natuurlijk: nee. En dat heeft twee goede redenen: trillingen en uitzettingscoëfficiënt van materialen.
Droogvoerbakken voor varkens worden gemaakt van kunststof plaatmaterialen die met RVS hoeklijnen aan elkaar worden gemonteerd. Deze plaatmaterialen en RVS hebben beiden een andere uitzettingscoëfficiënt. Bij temperatuurschommelingen zet RVS anders uit dan de kunststof plaatmaterialen, hierdoor kan de bevestiging met bout en moer los komen te zitten. Een goede RVS popnagel trekt zich daarentegen helemaal vast in het kunststof plaatmateriaal. Hierdoor ontstaat er geen ruimte tussen deze 2 materialen bij krimp. Daarnaast vinden er ook nog erg veel trillingen plaats aan varkensvoerbakken, 7 dagen in de week en bijna heel de dag. Door deze bewegingen van de varkens trillen bouten met borgmoeren op den duur los en dit wordt versterkt als de kunststof plaatmaterialen en RVS gekrompen zijn. Als men niet regelmatig de bouten en moeren consequent blijft controleren en aandraaien gaat de werking van de voerbak en de afstelling op den duur verloren. Dit is de ware reden waarom wij met popnagels onze droogvoederbakken voor varkens monteren en dit alleen met bouten en moeren doen als onze klanten hier specifiek om vragen. Want als de klant het persé wil, dan doen we dit natuurlijk (nadat we het eerst goed hebben toegelicht).
Schuifafstelling of spindelafstelling?
Het is allebei mogelijk, maar 95% van onze klanten wil een schuifafstelling. Een RVS spindelafstelling kunnen we ook maken. Maar waarom kiezen wij en de meeste van onze klanten eigenlijk voor een schuifafstelling?
Hier past maar 1 antwoord op: snelheid van afstellen. Snelheid en arbeidsgemak zijn in onze samenleving enorm belangrijk, omdat arbeid schaars en duur is. Hier moet je zuinig op zijn.
De schuifafstelling is, net als een spindelafstelling, traploos af te stellen, maar het afstellen van een varkens droogvoederbak met een schuifafstelling gebeurt vele malen sneller dan met spindelafstelling. Stel jezelf het volgende voor: je hebt een stal met 120 dubbelzijde varkens droogvoerbakken met 2 spindels per zijde. Je hebt dan 240 onderschuiven af te stellen door middel van 2 spindels per zijde. Een spindel laat een onderschuif zakken of stijgen met 1,25mm per volledige slag van 360 graden. De conclusie is dat je enorm veel moet draaien om alle varkens voederbakken juist af te stellen. Bij een schuifafstelling draai je de sterknop los en je kunt de onderschuif met het handvat in 1 beweging zo hoog en laag zetten als je wil. Zit er voer onder de onderschuif waar je echt niet doorheen kunt, draai dan enkel de sterknop open, de schuif zakt dan vanzelf omlaag als de varkens vreten. Kort daarna trek je de onderschuif met de schuifafstelling naar de gewenste hoogte en zet je hem vast met de sterknop. Met een spindel ben je zo sterk dat als er voer onder de onderschuif zit waar je niet doorheen komt met de onderschuif, dat je het hele spindelmechanisme of de schuif kapot draait als je maar stoïcijns blijft doordraaien. Dit moet je willen voorkomen maar helaas gebeurt dit wel eens bij spindelafstellingen, doordat men met tijdsdruk te maken heeft. Wilt u toch liever een RVS spindelafstelling op je varkens voerbak: geen probleem, wij maken het!
Kunststof onderschuif of RVS onderschuif?
We leveren ze allebei, maar een RVS onderschuif heeft een meerprijs ten opzichte van de kunststof onderschuif vanwege de hogere materiaalkosten. In ruim 85% van de verkopen leveren wij droogvoerbakken voor varkens met een kunststof onderschuif. Wij geven zelf de voorkeur aan een kunststof onderschuif en dit heeft 2 redenen. Allereerst slaat er geen warmte door een kunststof onderschuif en dit voorkomt brugvorming van het voer. Als varkens namelijk tegelijk aan een voerbak staan te vreten dan komt er nogal wat warmte uit de neuzen op de onderschuif terecht. Is de omgeving wat kouder of vochtiger dan slaat deze lichaamswarmte bij een 1.5mm dikke RVS onderschuif door het materiaal van de onderschuif naar binnen waardoor er flink wat condens aan de binnenzijde/voerzijde van de schuif komt. Hierdoor kan brugvorming van het voer optreden, waardoor het voer in de varkensvoerbak vastloopt. Bij een kunststof schuif van 11mm heb je hier gegarandeerd geen last van, niet alleen door de materiaaldikte maar mede omdat kunststof een veel betere isolator is dan RVS. Als tweede reden noemen wij de prijs. Kunststof is voordeliger dan RVS.
Morsrand
In de loop der jaren hebben we onze eigen anti-morsrand voor droogvoerbakken ontwikkeld. Bij droogvoerbakken voor varkens zijn deze echt nodig, omdat de varkens tijdens het vreten graag drinken. Omdat er geen drinknippel in een droogvoerbak zit lopen de varkens al vretend weg. De speciale anti-morsrand die wij hebben ontwikkeld houdt vermorsing van het voer voor een groot deel tegen. Mocht je droogvoerbakken gaan vergelijken, kijk dan eerst of ze überhaupt wel een morsrand hebben. Als ze dat wel hebben dan kijk je of dat de binnenkant van de morsrand ook 100% op de trogplaat aansluit. Hierdoor kan er geen voer binnenin de morsrand kruipen dat hier gaat rotten en de hygiëne te niet doet. Bovendien kunnen er geen oormerken achter blijven haken dat bij een open anti-morsrand wel het geval is.
Als alternatief op deze anti-morsrand krijgen we heel af en toe de vraag of we in plaats hiervan een rondstaf aan de binnenzijde van de voorkant van de trog kunnen lassen over de hele breedte. Dit hebben we een aantal keer op speciaal verzoek gedaan. Wij zijn er van overtuigd dat de standaard anti-morsrand beter werkt, maar een rondstaf erin lassen kan ook.
Open vakverdelingen of gesloten vakverdelingen?
Onze varkens droogvoerbakken zijn uitgerust met open vakverdelingen tussen de vreetvakken in. Bij de SL-voerbakken voor biggen met Ø 6mm RVS rondstaf en bij de SM-voerbakken voor vleesvarkens met Ø 8mm RVS rondstaf. De vakverdelers zijn voorzien van een onderbeugel zodat dieren niet vast kunnen komen zitten. Door deze gezette open vakverdelingen zien varkens elkaar heel goed eten en zien eten doet eten. Een varken gaat daarnaast niet graag met de kop in een gesloten ruimte, een varken is immers een vluchtdier. Bovendien hebben open vakverdelingen het voordeel dat zij veel eenvoudiger zijn schoon te maken met de hogedrukreiniger. We kunnen de vakverdelers echter ook dichtlassen met een RVS plaatje als men dit wil, maar dit heeft volgens ons geen voordelen.
Voerbak aan de trog-voorzijde onder open of dicht?
Wij laten de voerbaktrog aan de voorkant open en maken hem nooit dicht. Dit heeft 3 redenen. Als eerste reden: als de ruimte tussen de onderkant van de trog van de varkensvoerbak en de vloer open is dan zie je ook wat er ligt. Als de voorzijde van de trog dicht is en tot de vloer loopt zie je niks en is het maar gokken wat er onder ligt. Ten tweede kun je er bij een open onderzijde met de hogedrukspuit onderdoor spuiten mocht er daadwerkelijk vuil of mest liggen. Bij de gesloten versie kun je er dus niet onderdoor spuiten waardoor de kans op ongedierte aanzienlijk groter is. Als derde en laatste punt: putcorrosie. RVS heeft zuurstof nodig als beschermend medium als er een beschadiging op het RVS komt. Dit zorgt ervoor dat roestvaststaal ook echt roestvast is en blijft. Zuurstof beschermt de anti-oxidelaag van RVS en zorgt dat het niet gaat doorroesten. Is er geen zuurstof dan kan RVS ook gewoon doorroesten. Laag bij de vloer in een varkensstal is het zuurstofgehalte lager of nihil (vooral als de mest te hoog in put staat) en daarnaast is het milieu in een varkensstal op puthoogte agressief. Als de voorzijden van de varkensvoerbak onder dicht zijn en de RVS trog enkel via de onderzijde gelucht kan worden dan kan er dus geen zuurstof bij en kan de RVS trog snel doorroesten, ondanks dat het RVS is.
Bij een biggen voerbak is het daarnaast sowieso niet goed om een rechte voorkant van de trog te hebben. Voor een big die nog klein is en met zijn poten naar voren staat is het fijn dat hij gedeeltelijk met zijn poten onder de schuin naar binnen lopende trog kan staan. Hierdoor kan hij goed bij het voer in de trog in een natuurlijke houding. Is de voorzijde recht dan moet de big verder en in een onnatuurlijke houding van de trog af gaan staan. Hierdoor is de bereikbaarheid van het voer slechter, dat weer ten koste van de groei gaat.