Skip to main content

Waarom een SW-krulstaarten voerbak?

Vanwege toekomstige welzijnseisen, voor onder andere het verbod op staarten couperen per 2030 in Nederland, krijgen we veel vragen over vreetbreedtes. Voor het houden van varkens met lange staarten blijkt uit diverse bronnen dat, naast zaken als genetica, voer en klimaat, met name de bereikbaarheid van voerplekken en drinkplaatsen een zeer grote rol spelen. Door te zorgen dat de kans op honger en dorst voor een varken zo klein mogelijk is haal je een belangrijke trigger voor bijtgedrag weg.

Hoe zorg je voor zo weinig mogelijk honger voor het varken?

De hoeveelheid en breedte van de vreetplekken zijn hierbij erg belangrijk. Varkens willen rustig kunnen eten zonder dat andere varkens ze storen of in de weg staan. Verba droogvoerbakken hebben standaard voor biggen 20 cm vreetbreedte en voor vleesvarkens 30 cm vreetbreedte. Dat is ruim, maar er komen ook vragen uit de markt dat de breedte van een vreetplek de schouderbreedte van een varken moet zijn plus 10% extra. Bij een big is dit 18 a 19 centimeter, waarbij de standaard VERBA SL droogvoerbakken ruim voldoen. Bij vleesvarkens kom je met deze theorie echter uit op 35cm vreetbreedte. Hiervoor moesten we voor de droogvoerbakken een aangepast model maken voor bedrijven die hiermee aan de slag willen.

Welke vleesvarkensvoerbak hebben we ontwikkeld?

De bak die we ontwikkeld hebben met 35cm brede netto vreetvakken is de SW-voerbak. Als bijnaam, “de krulstaartenbak”. De vreetplaatsen zijn bij deze SW-voerbak altijd groter dan 35 centimeter, gemeten tussen de zijplaten in.

We hebben deze krulstaarten droogvoerbakken in 8 varianties:

SW1100KR (1×1 vak): uitwendige breedte van 380mm, SW2100KR (1×2 vakken): uitwendige breedte van 740mm, SW3100KR (1×3 vakken): uitwendige breedte van 1095mm, SW4100KR (1×4 vakken): uitwendige breedte 1455mm. De vier dubbelzijdige varianten hebben dezelfde breedte, en zijn ook 1.000mm hoog.

Opties op de SW-krulstaartenvoerbak

Zoals bij alle VERBA droogvoerbakken worden de SW-voerbakken in de standaarduitvoering aangeboden. Dit is een resultaat uit ruim 50 jaar eigen productie en ervaringen met onze uitgebreide garantie van 7 jaar op droogvoerbakken. De laatste 10 jaar zijn de droogvoerbakken in detail niet meer gewijzigd. Wij vinden droogvoerbakken in het algemeen op deze manier het allerbeste uitgevoerd, zonder overdadig te worden in te dikke materialen, waardoor de prijs onnodig te hoog wordt. Uiteraard hebben veel mensen een eigen mening over hun gewenste uitvoering. Daar kunnen we vrijwel altijd aan voldoen; u kunt er altijd naar vragen!

Enkele opties die we bij al onze droogvoerbakken voor varkens aanbieden, en dus ook bij deze SW-krulstaartenvoerbak, zijn: Spindelverstelling in plaats van standaard schuifverstelling, RVS onderschuif in plaats van kunststof onderschuif, bouten en moeren in plaats van popnagels, deksels, montagehoeken en u-profielen om ze in te bouwen. RVS spindels, RVS schuif en bouten met moeren in plaats van popnagels hebben nadelen ten opzichte van onze standaard uitvoeringen. Wij leggen u die heel graag uit zodat u de juiste keuze voerbak kunt maken.

SW welzijns voerbak