Skip to main content
Nieuws

Gehakseld stro doseren met de FunFeeder

By 1 november 2022No Comments

Het geven van stro als afleidingsmateriaal aan biggen en vleesvarkens is en blijft een uitdaging. De ene keer valt het stro te hard uit de ruif, de andere keer valt er te weinig stro uit of loopt de ruif zelfs vast.

Voor stropellets hebben we onze ZVAC37 dosator die heel veel grote en kleine maten stropellets kan doseren. Voor lang stro kunnen we van rondstaf en strip een stroruif op maat maken. Maar voor gehakseld stro hadden we nog geen oplossing.

De vraag

Twee Nederlandse varkenshouders waren in overleg met een grote afnemer om gehakseld stro aan hun biggen en vleesvarkens te geven. Zij ervaarden problemen dat er altijd te veel of juist te weinig stro valt en of wij een idee hadden om dat beter te reguleren. De eisen waren dat de strobak in diverse standen is in te stellen, dat de varkens strobak duurzaam is en dat het vullen van de strobakken eenvoudig kan zijn, mocht dit geautomatiseerd worden. Daar konden we wel mee aan de slag.

Het idee

We wilden een strobak maken die dicht bij onze bestaande voersystemen komt, omdat dat zichzelf goed bewezen heeft. Het gebruik van onze standaard gerecyclede PE-platen in combinatie met RVS en onze VERBA-afstelling was een eis aan onszelf. We hebben een prototype gemaakt van twee RVS-rasters die we over elkaar kunnen laten schuiven. Samen met de afstelling kunnen we de gaten in deze RVS-rasters groter of kleiner maken, afhankelijk van de lengte van het gehakselde stro. In onze fabriek zag het prototype er heel goed en netjes uit, we waren er tevreden over. Nu nog testen.

De strobak in de praktijk

We hebben de varkens strobakken bij de twee varkenshouders laten testen en men was er erg tevreden over. Er valt niet te weinig gehakseld stro maar zeker ook niet teveel. De biggen en vleesvarkens spelen met de strobak en trekken er zelf het stro uit, zonder dat de stroruif vastloopt. Ze zijn er echt mee aan het spelen en hebben er zichtbaar plezier in. Bovendien wordt er niet onnodig stro vermorst, maar er komt zeker wel genoeg uit. Bovendien kan men de stroruif naar wens instellen als de lengte van het stro verandert of als men de strogift wil veranderen. Doordat de bovenkant van de strobak zo groot is kunnen de stroruiven ook makkelijk automatisch gevuld worden met buizensystemen als het om grotere aantallen gaat en men arbeid wil besparen. Men was zeer tevreden over de werking. De maten zijn van de strobak zijn 600mm hoog x 400mm breed x 270mm diep (bovenin) geworden.

Het vervolg

Nu we weten dat de strobak voor biggen en vleesvarkens erg goed in de praktijk werkt willen we hem ook graag aan het publiek kenbaar maken. De strobak is op Eurotier aangemeld als innovatie waardoor de strobak ook op de innovatieroute staat aangegeven en op onze stand 16G05 te zien is. We hebben inmiddels ook al 50 exemplaren van de strobak uitgedeeld aan varkenshouders die hem willen testen en we hebben hem afgegeven bij onze partners. Een naam hebben we ook gevonden en het is de FunFeeder geworden. Een internationale naam die ook precies aangeeft waar hij voor bedoeld is: plezier voor de varkens.

Strobak Funfeeder voor varkens
De bovenkant van de FunFeeder waarin de afstelling goed te zien is
Instelbare strobak FunFeeder