Skip to main content
Nieuws

Kunststof platen voor dichte roostervloer

By 14 december 2022januari 18th, 2023No Comments

Bij verschillende vleesconcepten zien we dat er einddatums in zicht komen waarop aan diverse staleisen voldaan moet zijn. Voor het Beter Leven-keurmerk geldt bijvoorbeeld dat in 2025 de roostervloer bij gespeende biggen voor 40% dicht moet zijn.

Diverse oplossingen voor uw open roostervloer

Het ombouwen van de biggenhokken kan op diverse manieren aangepakt worden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om grotere groepen biggen te creëren en de afdeling daarvoor om te bouwen en de voergang als dicht gedeelte te gebruiken. Een andere oplossing is om de open roosters te vervangen door dichte vloerelementen. Dit zijn beide constructief ingrijpende maatregelen en u zult ook goed op het stalklimaat moeten blijven letten. De vloerelementen kosten tussen de € 60,- a € 100,- per vierkante meter.

De voordeligste oplossing, die u ook zelf makkelijk kunt uitvoeren, is uw bestaande roostervloer in de biggenstal dichtleggen met kunststof PE-platen over de bestaande biggenroosters. Dit is een stuk voordeliger dan de roostervloer gedeeltelijk vervangen door dichte vloerelementen.

VERBA heeft voor het dichtleggen met PE-platen verschillende kunststof platen in haar gamma. Als eerste een kunststof traanplaat van 9 of 11,5mm dik. Daarna een noppenplaat van PE kunststof van 9mm of 12mm dik. Ook is er naast deze noppenstructuur een plaat verkrijgbaar met een hele fijne wafelstructuur. Deze kunststof plaat biedt ook goede grip en heeft een fijnere structuur. Tenslotte zijn er ook platen met een 2mm rubberen laag over de noppenplaat, onze zogenaamde Ekogrip plaat. Deze plaat heeft een uitstekende grip, ook als de plaat vochtig is. De levensduur van deze platen is, evenals roostervloeren, lang maar niet oneindig. De slijtage is uiteindelijk afhankelijk van de bezetting van uw hokken en het gewicht van de varkens. Hoe dikker de plaat hoe langer deze PE kunststof plaat meegaat. Een bijkomend voordeel is dat kunststof van nature warmer aanvoelt dan beton of staal, dus ook voor het comfort van uw biggen is kunststof een goede keuze.

Onderlegplaat voor onder varkens voerbak of troggen

De kunststof platen met motief voor extra grip zoals traanplaat of noppen worden ook zeer veel toegepast om onder bestaande voersystemen te leggen zoals lange troggen voor varkens of zeugen of onder varkensvoerbakken. Dit wordt gedaan om de roostervloer (met name bij beton) te beschermen tegen invreten van voer waardoor deze snel slijten. Met roosterankers zijn deze onderlegplaten gemakkelijk vast te maken in iedere vloer. Daarnaast zijn deze kunststof onderlegplaten bij een bestelling van voerbakken zeer gemakkelijk te combineren met het transport. De onderlegplaten worden onder de voerbakken op de pallets gelegd, waardoor transportkosten beheersbaar blijven.

PE Platen in iedere vorm en maat

De kunststof noppenplaten voor het beschermen of dichtleggen van uw roostervloer om aan de 40% dichte vloereis te kunnen voldoen, kunnen in principe in alle vormen en maten gemaakt worden door ons. Platen hebben een vaste maat van 3000x1500mm, dus een maat die we hieruit kunnen zagen is het gunstigst. Ook de afwerking is van belang. We kunnen de zijkanten volledig voor u afschuinen. Hierdoor zijn er geen opstaande randen waaraan de biggen zich kunnen verwonden. Platen met afgeschuinde kanten hebben minder risico op verwonding.

We kunnen de vloerplaten ook voorzien van verwarming, de dikte van de platen wordt dan wel groter.

De PE kunststof afdekplaten zijn ook zelf te zagen, boren en frezen als u dat wenst. Ze zijn gemakkelijk te bewerken en aan te passen in de situatie. Deze platen zijn ook uitstekend geschikt voor onder uw varkenstrog of varkens voerbakken om de stalvloer te beschermen tegen het invreten van voer. Ook daarvoor leveren wij vaak deze platen mee samen met nieuwe voerbakken.

De kunststof platen zijn zelf te monteren op uw roostervloer, waar wij eventueel ook RVS roosterankers met mee kunnen leveren.

Mocht u geïnteresseerd zijn, dan sturen wij u graag een monster van de verschillende beschermingsplaten toe. Neem contact op met info@verba.nl of bel naar 0413-474036.

Schuine afwerking Ekogrip plaat
Schuine afwerking kunststof oplegplaat
Kunststof plaat voor onder varkens voerbak
Onderlegplaat met traanplaatmotief
Kunststof plaat voor onder varkens voerbak
Onderlegplaat met noppenmotief
Kunststof plaat voor onder varkens voerbak
Onderlegplaat met wafelmotief
Kunststof plaat voor onder varkens voerbak
Onderlegplaat met noppenmotief met 2mm rubberen toplaag
Dichte stalvoer